Fotoalbum

Faksimile frå Fjordenes Tidende fredag 10. juli 2015

Grotlaren: Terje Breidfjord fortel om arbeidet med restaureringa av slagkeipingen. Frå venstre Åge Tansøy, Terje Breidfjord, Henry Nøttingnes, Johan Frøyen og Arvid Smedvik. Begge foto: Kjell Aga Ulvestad.

Fekk 200 år gamal båt

- Eg ville gje båten til nokon eg veit vil passe godt på den, difor gir eg den til Kalvåg Kystlag, seier Terje Breidfjord frå Karmøy.

Torsdag kom han eins ærend til Kalvåg med båten, ein slagkeiping bygd på Rygg i Nordfjord for over 200 år sidan. Det er ein kombinert fiske- og kyrkjebåt.

Breifjord henta båten på Grotle i 1995. - Då var den på veg til bålet, men eg syntes den var alt for fin til å gå opp i flammar, så eg sa eg ville ta den med med og setje den i stand.

Og det har han gjort. Han brukte to år på å restaurere båten og setje den tilbake til original stand. Han har hatt god hjelp, og m.a. er segl og rigg sydd og laga av Karmøy Råseglarlag.

- Det vart mykje meir arbeid enn eg hadde rekna med, men eg har aldri angra. Faktisk er eg temmeleg stolt over at eg har berga denne båten, seier Breidfjord.

Etter at båten var ferdig i 1997 har den vore på Karmøy, men Breidfjord har ikkje vore nøgd med korleis den har blitt passa på der. Difor  såg han seg om etter nokon han visste ville ta godt vare på den unike slagkeipingen, og då vart Kalvåg Kystlag eit naturleg val.

  - Her får den ein god heim. Det einaste vilkåret eg har, er at båten skal få namnet “Grotlaren”.

  -  Klart båten skal heite “Grotlaren”. Ønsket til han som gir oss ei så flott gåve skal vi sjølvsagt etterkomme, seier Bjarne Pedersen, leiar i Kalvåg Kystlag. Saman med 4-5 medlemmer i kystlaget tok han imot Terje Breidfjord då han kom til Kalvåg med slagkeipingen på tilhengaren. Dei plasserte den trygt under tak på Vamråkbua der den skal klargjerast  til bruk.

Kanskje blir nordfjordbåten å sjå på kystfestivalen som byrjar 31. juli. Kalvåg Kystlag har no seks båtar.

Bilder av båten vises neders på siden.